Església de Sant Martí

Tal i com avui la veiem, l'església romànica de Mura és el resultat de successives ampliacions i remodelatges que n'han variat sensiblement la fesomia.

Poc abans del s. XI existia una petita església preromànica d'una sola nau. D'aquesta església es conserva el capçal i una paret exterior. Ben aviat, aquesta església fou remodelada allargant cap a ponent la nau primitiva i afegint-hi un portal de pedra tosca.

Al s. XII es bastí una església nova de proporcions més grans que es va unir a l'anterior amb arcs. La nova nau fou engrandida a llevant i acabada amb un absis semicircular. La coberta es feu amb volta de mig punt. A final del s. XII s'hi col·locà una magnífica portalada que constitueix un dels elements més valuosos i artístics de l'edifici.

Al 1437 un terratrèmol somogué tot l'edifici. En la restauració forçada se suprimiren els arcs que unien les dues naus i construïren una sola arcada feta amb dovelles de pedra ben treballada. Igualment construïren un contrafort, es cobrí la nau primitiva amb volta apuntada i referen la nau central amb volta de mig punt feta de pedra.

Al s. XVII s'afegí una tercera nau a l'edificació i l'església quedà estructuralment com la trobem ara. Es basteix a migjorn una nau paral·lela a les altres dues que s'integra a l'edifici amb una gran arcada. Es trasllada el carener al centre resultant-ne dues vessants simètriques a la teulada. Es construeix un campanar de torre aixecat sobre l'antic d'espadanya. Una inscripció commemorativa dalt la portalada d'entrada revela la finalització de les obres a l'any 1697.

El timpà

Cal destacar la importància del timpà situat a la portalada d'accés al temple. Aquest, en algun temps, degué ser policromat, per les restes que s'hi veuen.

El timpà plasma l'adoració del Reis a l'Infant Jesús. Al mig hi apareix una Mare de Déu romànica asseguda en un tron amb el Fill a la falda, totes dues imatges amb corona. Acompanyen la Verge, Sant Josep i la llevadora. Els tres Reis li presenten les seves ofrenes. El conjunt és rematat amb dos àngels que encensen la Mare i el Fill. El timpà es troba molt ben conservat.

Carrer del Sol, 1 - 08278 Mura - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Bisbat de Vic
Telèfon: 938 310 110
Horari:  
oberta els diumenges de 12 a 13 h per a la celebració de la missa setmanal.
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 5.11.2021 | 08:00